Sun Bu-er

Sun Bu’er (Sun Pu-erh, Chinese: 孫不二), is één van de onsterfelijke meesters in de dao. Zij leefde circa 119 – 1182 na Christus in de Shantung provincie van China. Sommigen zeggen dat ze naast een mooie en intelligente vrouw ook moeder is van drie kinderen. In de klassieke vertelling “zeven zoekers naar de Tao” staat echter dat ze samen met Ma Tan Yang kinderloos bleef. Samen zijn zij leerling geweest van Wang Ch’ung – yang (meester van de dubbele yang). Rond haar 51e besloot Sun Bu-er zich volledig te wijdden aan de Dao. Opdat haar uiterlijke schoonheid haar niet in de weg zou staan heeft ze haar gezicht verminkt door water in een pan met kokende olie te gieten en erbij te blijven. Daarna is ze een solitair leven gaan leidden aan de rand van de stad Loyang waar ze bedelde en waanzin veinsde om met rust gelaten te worden.

Pu-erh wordt vertaald als ‘geen tweede weg’. Zonder aarzeling heeft Sun besloten dat er geen tweede weg voor haar is, anders dan de weg van de Dao. Jill Gonet vertaald haar naam als Never Another One.

Sun bereikt de onsterfelijkheid en geeft bij haar overgaan de mensen twee stokken mee. Deze heeft ze tijdelijk de gedaante van haarzelf met een jongeman laten aannemen zodat de mensen van de stad Loyang naar haar zouden komen. Als dank voor alle bedelgaven die ze mocht ontvangen krijgt deze regio een aantal jaar overvloedige oogsten. Er is daar een tempel ter ere van Sun Bu-er gebouwd waar men de twee stokken kan aanschouwen.